[fusion_builder_container hundred_percent=»no» equal_height_columns=»no» menu_anchor=»» hide_on_mobile=»small-visibility,medium-visibility,large-visibility» class=»» id=»» background_color=»» background_image=»» background_position=»center center» background_repeat=»no-repeat» fade=»no» background_parallax=»none» enable_mobile=»no» parallax_speed=»0.3″ video_mp4=»» video_webm=»» video_ogv=»» video_url=»» video_aspect_ratio=»16:9″ video_loop=»yes» video_mute=»yes» video_preview_image=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» margin_top=»» margin_bottom=»» padding_top=»» padding_right=»» padding_bottom=»» padding_left=»»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ layout=»1_1″ spacing=»» center_content=»no» hover_type=»none» link=»» min_height=»» hide_on_mobile=»small-visibility,medium-visibility,large-visibility» class=»» id=»» background_color=»» background_image=»» background_position=»left top» background_repeat=»no-repeat» border_size=»0″ border_color=»» border_style=»solid» border_position=»all» padding=»» dimension_margin=»» animation_type=»» animation_direction=»left» animation_speed=»0.3″ animation_offset=»» last=»no»]

[fusion_text]

 

Som følge av det landsomfattende arbeidet med å innføre nye strømmålere har det den siste tiden blitt publisert saker på sosiale medier som skaper usikkerhet og mange spørsmål hos våre kunder. Alta Kraftlag ønsker i den forbindelse å forsikre sine kunder om at det ikke er grunn til bekymring, samt imøtekomme noen av påstandene som blir framsatt.

Innføringen av AMS (Avanserte Måle- og Styringssystemer) er pålagt alle landets nettselskaper av Norges Vassdrags- og Energidirektorat. Alta Kraftlag følger alle lover, forskrifter og pålegg knyttet til innføringen av AMS. De nye strømmålerne og tilhørende kommunikasjonsutstyr tilfredsstiller alle offentlige krav og ligger langt innenfor fastsatte grenseverdier for stråling. Overføringseffekten til måleren er 10 mW – 500 mW. Måleren sender data hvert 60. minutt, når måleren ikke sender data er overføringseffekten null. Til sammenligning har en mobiltelefon en overføringseffekt på opp til 2000 mW, og brukes i tillegg betydelig nærmere kropp/hode enn en strømmåler.

 

NVE stiller videre strenge krav til datasikkerhet og personvern og fører tilsyn med hvordan nettselskapene følger opp regelverket. I følge NVE er personvernet godt nok ivaretatt.

 

Målerne som i disse dager monteres hos våre kunder er kontrollert og godkjent av Justervesenet med tanke på at de leser av korrekt forbruk. Vi har registrert enkelttilfeller der forbruket har økt etter målerbytte. Disse tilfellene har utelukkende skyldes feilkobling av den gamle måleren. Dersom kunder kontakter oss med mistanke om økt forbruk etter målerbytte har vi mulighet til å følge dette opp og sammenligne forbruk mot tilsvarende tidsperiode tidligere år.

 

De nye målerne finansieres på samme måte som andre investeringer og vedlikehold i strømnettet. Kunden får ingen regning knyttet til målerbyttet, men betaler dette gjennom nettleien. Innføringen av nye strømmålere vil ikke medføre noen drastisk økning i nettleien.

 

Kunder som krever fritak for installasjon av AMS-måler skal så langt mulig dokumentere grunnlaget for dette. Tilstrekkelig dokumentasjon kan være at lege eller psykolog stadfester at vedkommende har frykt eller ubehag knyttet til AMS, eller at vedkommende lider av el-overfølsomhet.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Loading...