[fusion_builder_container hundred_percent=»no» equal_height_columns=»no» menu_anchor=»» hide_on_mobile=»small-visibility,medium-visibility,large-visibility» class=»» id=»» background_color=»» background_image=»» background_position=»center center» background_repeat=»no-repeat» fade=»no» background_parallax=»none» enable_mobile=»no» parallax_speed=»0.3″ video_mp4=»» video_webm=»» video_ogv=»» video_url=»» video_aspect_ratio=»16:9″ video_loop=»yes» video_mute=»yes» video_preview_image=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» margin_top=»» margin_bottom=»» padding_top=»» padding_right=»» padding_bottom=»» padding_left=»»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ layout=»1_1″ spacing=»» center_content=»no» hover_type=»none» link=»» min_height=»» hide_on_mobile=»small-visibility,medium-visibility,large-visibility» class=»» id=»» background_color=»» background_image=»» background_position=»left top» background_repeat=»no-repeat» border_size=»0″ border_color=»» border_style=»solid» border_position=»all» padding_top=»» padding_right=»» padding_bottom=»» padding_left=»» dimension_margin=»» animation_type=»» animation_direction=»left» animation_speed=»0.3″ animation_offset=»» last=»no»]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=»no» equal_height_columns=»no» menu_anchor=»» hide_on_mobile=»small-visibility,medium-visibility,large-visibility» class=»» id=»» background_color=»» background_image=»» background_position=»center center» background_repeat=»no-repeat» fade=»no» background_parallax=»none» parallax_speed=»0.3″ video_mp4=»» video_webm=»» video_ogv=»» video_url=»» video_aspect_ratio=»16:9″ video_loop=»yes» video_mute=»yes» overlay_color=»» video_preview_image=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» padding_top=»» padding_bottom=»» padding_left=»» padding_right=»» admin_toggled=»no»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ layout=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» border_position=»all» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding_top=»» padding_right=»» padding_bottom=»» padding_left=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»small-visibility,medium-visibility,large-visibility» center_content=»no» last=»no» min_height=»» hover_type=»none» link=»»][fusion_text columns=»» column_min_width=»» column_spacing=»» rule_style=»default» rule_size=»» rule_color=»» class=»» id=»»]

 

Innen 2019 skal alle kunder hos Alta Kraftlag få installert en ny Smart Strømmåler. Her finner du alt du trenger å vite om din nye måler.

 

Målerens størrelse og plassering

Målerens størrelse er på 17,1 X 26,9 cm. 1-fasemålere er noe mindre. De nye strømmålerne får dermed plass i de aller fleste sikringsskap og installasjoner der det allerede befinner seg en måler fra Alta Kraftlag. 

Bryter

Her kan du lese mer om hvordan du slår av strømmen med måleren din.

Overføring av avlesninger fra måleren til Alta Kraftlag

Måleravlesningene overføres til Kraftlaget via et Radio Mesh-nettverk med radiokommunikasjon i frekvensområdet 433 – 444 MHz. Radiokommunikasjon er en trådløs kommunikasjonsmetode som benytter elektromagnetiske bølger, kalt radiobølger.

 

Målerdata sendes via radionettverket til en konsentrator, som oftest plassert i Kraftlagets nettstasjoner. Kommunikasjonen mellom konsentratoren og det sentrale datainnsamlingssystemet skjer via Alta Kraftlags fibernett eller trådløs 2G/3G-forbindelse. Når måleren installeres på geografisk lite tilgjengelige områder brukes punkt-til-punkt-kommunikasjon (2G/3G) også direkte fra målerne og inn til innsamlingssystemet.

 

I et radio Mesh-nettverk kommuniserer alle enheter (strømmålere) i nettverket med hverandre og assisterer dermed hverandre med å sende data til den sentrale konsentratoren ca. hver 6. time.

Et Radio Mesh-nettverk er et toveis-system. Dette betyr at målerne i tillegg til å sende data til konsentratoren også kan motta data fra konsentratoren, f.eks. i forbindelse med feilsøking, analyse av distribusjonsnettverket, oppdatering av programvaren til strømmåleren o.l.

Korrekt måling av forbruk

Kamstrups målere er typegodkjent i EU iht. MID (Måleinstrumentdirektivet). Med MID-typegodkjenningen er målerdataene tillatt brukt til direkte fakturering av strømforbruk.

 

Testen, som er underlagt en typegodkjenning, utføres av et teknisk kontrollorgan, og Kamstrup bruker NMI i Nederland til å utføre typetesting av strømmålere. Under typetestingen testes alle kommunikasjonsmoduler sammen med målerne for å sikre at lovlige målinger og beregninger ikke avbrytes eller påvirkes. Dette betyr at Kamstrups strømmålere inneholder radiomoduler som er sertifisert og godkjent.

 

Datasikkerhet

Når noen snakker om datasikkerhet i fjernavleste strømmålere, mener man i hovedsak to ting: Å overføre målinger om strømforbruk til energiselskapet på en sikker måte og å beskytte strømmålerne mot hackerangrep og bli overtatt av andre, slik at energiselskapet ikke lenger har kontroll over dem.

 

Kamstrups målere oppfyller de generelle retningslinjene for datasikkerhet i strømmålere, i tillegg til relevante standarder for datasikkerhet på internett. Eksempler på dette er VPN-tunneler3, kryptering med AES128-GCM-algoritmer og bruk av unike krypteringsnøkler for strømmålere. Sammen sikrer de valgte mekanismene at datasikkerheten er ivaretatt. En vesentlig forutsetning for dette er Kamstrups målere er konstruert slik at de bare aksepterer kommunikasjon som er kryptert med riktig krypteringsnøkkel. Selv ikke en servicetekniker fra Alta Kraftlag eller Kamstrup er i stand til å kommunisere med strømmåleren uten å bruke riktig krypteringsnøkkel.

 

Kamstrup tar datasikkerhet svært alvorlig, og derfor brukes eksperter fra eksterne sikkerhetsselskaper til å vurdere datasikkerheten i Kamstrups produkter og systemer.

 

Fjernavleste strømmålere er konstruert for riktig registrering av forbruk, og er ikke følsomme for eksterne faktorer som kraftige magnetfelter eller fysisk påvirkning. Uansett vil begge typer sabotasje føre til at strømmåleren sender en alarm til energiselskapet.

 

Elektromagnetisk stråling

Siden strømmåleren er et elektrisk apparat vil det produsere elektromagnetisk stråling, på lik linje med f.eks. datamaskiner og wifi, husholdningsapparater og trådløse dørklokker, babymonitorer, telefoner og sensorer. Overføringseffekten til måleren er 10 mW – 500 mW. Til sammenligning har en mobiltelefon en overføringseffekt på opp til 2000 mW. Når måleren ikke sender data er overføringseffekten null.

 

Grenseverdiene til elektromagnetisk stråling bestemmes av en uavhengig organisasjon som kalles ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection – www.icnirp.org). Denne organisasjonen er sammensatt av spesialister innen medisin og naturvitenskap, og WHO (World Health Organisation) er en aktiv deltaker i organisasjonen. Kamstrups strømmålere oppfyller alle relevante krav fra nasjonale myndigheter, inkludert kravene relatert til helse i forbindelse med elektromagnetisk energi.

 

Mer om måling av stråling fra trådløst utstyr

Strålingen fra trådløst utstyr indikeres ofte av en SAR-verdi (Specific Absorption Rate). SAR-verdien indikerer energien kroppen absorberer når den utsettes for elektromagnetiske felt. Denne målingen utføres normalt på produkter som er tett på kroppen (f.eks. mobiltelefoner og annet håndholdt utstyr). Målingen utføres for å sikre at den anerkjente europeiske grenseverdien på 2 W/kg ikke overstiges. Avstanden fra senderen til kroppen har en markant reduksjonseffekt på SAR-nivået, slik at jo større avstanden er, jo lavere er SAR-nivået, og jo lavere påvirkning har signalet på kroppen. En strømmåler er normalt ikke tett på kroppen.

 

Kamstrups 2G/3G-moduler i konsentratorene bruker 900/1800/2100 MHz og har en maksimal signaleffekt på 2000 mW. SAR-verdien ligger typisk mellom 0,6 og 0,7 W/kg ved maksimal signaleffekt, og er derfor langt under den tillatte verdien på 2 W/kg i Europa. Signaleffekten til radiomodulene i konsentratoren opererer normalt innenfor 25 % av maksimal signaleffekt til en 2G/3G-modul, og dermed er SAR-verdien til radioenheten lavere enn den angitte 0,6 – 0,7 W/kg. Målerne har betydelig lavere signaleffekt enn konsentratorene og SAR-verdien til målerne vil dermed være enda lavere.

 

Radiokommunikasjon og støy

Radiokommunikasjonen i Kamstrups strømmålere bruker frekvenser som er 22 000 ganger høyere enn frekvensene i det hørbare området til en gjennomsnittlig person. Innen naturvitenskapen karakteriseres radiobølger av andre egenskaper enn akustiske lydbølger, og er derfor ikke hørbare. Det er derfor ikke mulig å høre radiokommunikasjonen fra Kamstrups målere.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Loading...